1 Generelt

Den lovfestede omgåelsesregelen i sktl. § 13-2 har erstattet den ulovfestede gjennomskjæringsregelen. Omgåelsesregelen har en toleddet struktur som består av et grunnvilkår og en totalvurdering hvor en rekke momenter inngår. Omgåelsesregelen kommer til anvendelse dersom hovedformålet med disposisjonen(e) er å oppnå en skattefordel (grunnvilkåret), og disposisjonen(e) etter en totalvurdering ikke kan legges til grunn for beskatningen. For nærmere omtale av grunnvilkåret, se pkt. 6 og for nærmere omtale av totalvurderingen, se pkt. 7.

Dersom vilkårene for å anvende den lovfestede omgåelsesregelen er oppfylt, kan skattlegging foretas etter sktl. § 13-2. I så fall skal disposisjonen(e) skattlegges på en måte som reflekterer det økonomiske innholdet. Hvis skattlegging på grunnlag av disposisjonens økonomiske innhold ikke lar seg gjennomføre, kan skattleggingen skje ved analogisk anvendelse, eller innskrenkende fortolkning av skatteregler. Konsekvensene av at omgåelsesregelen kommer til anvendelse er nærmere omtalt i pkt. 8.

Om forholdet til sktl. § 13-1, se emnet «Tilsidesettelse – internprising og interessefellesskap», pkt. 1. Om forholdet til sktl. § 13-3 (tidligere § 14-90), se også pkt. 3.

Generelt om metoder for tilsidesettelse, se emnet «Tilsidesettelse - allment».