4.2 Egen bolig

4.2.1 Generelt

Det er bare skatt­yterens egen bolig (og fritidseiendom) som kan fritaksbehandles. Med egen bolig menes den boligen som er skatt­yterens faste bopel og som anses som vedkommendes hjem. Ved vurderingen av om en bolig skal anses som eierens egen bolig er det avgjørende hvordan eieren velger å bruke boligen.

Oppholder skatt­yteren seg flere steder på en slik måte at det kan være uklart hvor skatt­yteren har sitt hjem, anses den boligen hvor skatt­yteren både er folkeregistrert og oppholder seg som skatt­yterens egen bolig i sktl. § 7-2 sin forstand. Vurderingen av egen bolig-kriteriet vil vanligvis være sammenfallende med hvor skatt­yteren anses skattemessig bosatt, se emnet «Bosted – skattemessig bosted».

Dersom kriteriet "egen bolig" er oppfylt i løpet av et inntektsår, anses kriteriet for å være oppfylt for hele dette inntektsåret selv om skatt­yteren bare bruker boligen som egen bolig i deler av inntektsåret.

Eksempel
Bjørn har kjøpt seg ny bolig med en liten utleiedel som han overtar 1. januar. Utleiedelen blir leid ut fra 1. januar, mens Bjørn pusser opp og flytter inn i hoveddelen av huset 1. mars. Boligen anses som Bjørns egen bolig for hele inntektsåret fordi Bjørn har eid boligen hele året, og brukt boligen som egen bolig i deler av året (fra 1. mars). (Om boligen i dette eksemplet skal fritaksbehandles eller regnskapsbehandles for hele inntektsåret er imidlertid også avhengig av om de øvrige vilkårene vedrørende utleien er oppfylt, se pkt. 4.3 flg. Da Bjørn ikke selv bor i boligen i januar og februar, vil det være avgjørende om den totale utleiesummen i denne perioden var over kr 20 000, se pkt. 4.5. Dersom den totale utleiesummen i denne perioden var over kr 20 000, skal boligen regnskapsbehandles, og samtlige leieinntekter for hele inntektsåret blir skattepliktige.)

4.2.2 Opphold på institusjon

Dersom skatt­yteren oppholder seg på institusjon, anses den boligen der vedkommende hadde sitt bosted før institusjonsoppholdet som skatt­yterens egen bolig. Dette gjelder imidlertid ikke dersom bostedsforholdene utenfor institusjonen forandrer seg slik at det vil være naturlig å regne vedkommende som bosatt et annet sted. Sml. folkeregisterforskriften § 5-1-7.

4.2.3 Pendlerbolig

Bolig som eies av pendler og som hovedsakelig benyttes under arbeidsopphold utenfor hjemmet (pendlerbolig), anses ikke som skatt­yters egen bolig i denne sammenheng. Slik bolig kan ikke fritaksbehandles. Om fradrag for kostnader til pendlerbolig, se emnet «Merkostnader – kost og losji ved overnatting utenfor hjemmet», pkt. 7.2.