1.1 Generelt

Sktl. § 9-14 inneholder regler om beskatning ved uttak av visse eiendeler og forpliktelser fra norsk beskatningsområde. Reglene innebærer at uttak av eiendeler og forpliktelser fra norsk beskatningsområde anses som et innvinningskriterium for gevinst knyttet til den aktuelle eiendelen, på linje med realisasjon. Tilsvarende skal uttak fra norsk beskatningsområde i visse tilfeller innebære at tap anses pådratt. Gevinst eller tap tilsvarer differansen mellom eiendelens markedsverdi og inngangsverdi (skattemessig verdi) på tidspunktet for uttak. Som hovedregel får reglene bare anvendelse for eiendeler med virksomhetstilknytning, jf. sktl. § 9-14 femte ledd. For finansielle eiendeler er det imidlertid ikke noe krav om virksomhetstilknytning. Bestemmelsen gjelder derimot ikke for finansielle eiendeler som eies av en fysisk person som er bosatt i Norge etter sktl. § 2-1 første ledd på uttakstidspunktet jf. § 9-14 fjerde ledd bokstav a.

Skatt­yter kan kreve utsettelse med innbetaling av fastsatt og forfalt skatt dersom skatt­yter er hjemmehørende i riket etter sktl. § 2-1 eller § 2-2, eller anses skattemessig hjemmehørende i annen EØS-stat. Retten til utsettelse med beskatningen gjelder for alle typer eiendeler og forpliktelser som omfattes av uttaksskatteplikten. Skatten skal likevel innbetales med en syvendedel av opprinnelig skattebeløp hvert inntektsår fra og med uttaksåret, jf. sktl. § 9-14 niende ledd første og annet punktum. Det må svares renter og det må, dersom det foreligger en reell risiko for at skattekravet med renter ikke vil bli betalt i fremtiden, stilles betryggende sikkerhet for skattekravet og rentekravet jf. sktl. § 9-14 niende ledd tredje og fjerde punktum. Ved realisasjon og i visse andre tilfeller må all resterende skatt betales inn jf. sktl. § 9-14 tiende ledd.

Reglene ble ved lov 22. juni 2012 nr. 40 endret på flere punkter. De fleste endringene ble gitt virkning for uttak fra norsk beskatningsområde fra og med 15. mai 2012. For fysiske driftsmidler, finansielle eiendeler og forpliktelser som er tatt ut av norsk beskatningsområde før dette tidspunktet kunne det gis utsettelse med innbetalingen av skatten til eiendelen eller forpliktelsen ble realisert. Den utsatte skatteforpliktelsen falt bort hvis den aktuelle eiendelen eller forpliktelsen ikke var realisert innen utløpet av 2017. Disse reglene er omtalt i Skatte-ABC 2017/18 og tidligere utgaver av Skatte-ABC/Lignings-ABC.