2.2 Reduksjon av fordelen

Nytt for inntektsåret 2022

Reglene om reduksjon av skattepliktig fordel ved ansattes kjøp av aksjer mv. i sktl. § 5‑14 første og annet ledd oppheves med virkning f.o.m. inntektsåret 2022.

2.2.1 Generelt

Har ansatte i et aksjeselskap fått tilbud om erverv av aksjer i selskapet etter en generell ordning i bedriften, settes fordelen til differansen mellom antatt salgsverdi redusert med 25 %, og det den ansatte har betalt for aksjen. Reduksjonen i den skattepliktige fordelen kan ikke overstige kr 7 500 per år for hver person. Se sktl. § 5-14 første ledd bokstav a. Skattefritaket kan kombineres med skattefritaket for gaver i arbeidsforhold etter FSFIN § 5-15-1 tredje ledd, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.», pkt. 2.1.4.

Regelen ovenfor gjelder også når aksjen er ervervet ved innløsning av opsjon eller tegningsrett i arbeidsforhold, se emnet «Finansielle instrumenter – opsjoner mv. i arbeidsforhold».

Regelen gjelder tilsvarende for pensjonister som har vært ansatt i vedkommende selskap.

Styremedlemmer som ikke også er ansatt, omfattes ikke av regelen.

2.2.2 Nærmere om kravet til en generell ordning

For å bli godtatt som en generell ordning, må tilbudet om aksjeerverv i utgangspunktet gis til alle ansatte i vedkommende selskap. Skal tilbudet også omfatte pensjonister, må det i utgangspunktet omfatte alle pensjonistene.

Bedriften kan i en generell ordning kreve at ansatte har vært i bedriften en viss tid og at aksjene, i rimelig utstrekning, fordeles i forhold til ansiennitet. Kravet om en generell ordning er ikke til hinder for at de ansatte får tegne aksjer proporsjonalt med lønnens størrelse, se FIN 14. november 1985 i Utv. 1985/674.

2.2.3 Konsern

Ordningen gjelder også når ansatte i datterselskap erverver aksjer i morselskap i konsern, se sktl. § 5-14 første ledd bokstav b. Som morselskap anses selskap som eier mer enn ni tideler av aksjene i datterselskapet, og som har en tilsvarende del av de stemmene som kan avgis på generalforsamlingen. Regelen gjelder også ved erverv av aksjer i et utenlandsk morselskap.

2.2.4 Flere kjøp i året

Har det funnet sted flere aksjeerverv til underkurs i løpet av inntektsåret, blir beregningsgrunnlaget for 25 %-reduksjonen summen av aksjenes salgsverdi på de forskjellige ervervstidspunktene.

Beløpsbegrensningen på kr 7 500 gjelder den totale fordelen i løpet av inntektsåret, enten det er flere erverv hos samme arbeidsgiver eller erverv hos flere arbeidsgivere. Skattefritaket kan imidlertid kombineres med skattefritaket for gaver i arbeidsforhold etter FSFIN § 5-15-1 tredje ledd, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.», pkt. 2.1.4.

2.2.5 Ektefeller

Beløpsgrensen på kr 7 500 gjelder for hver ektefelle, forutsatt at begge er ansatt.