2.1 Hovedregel

2.1.1 Generelt

Pensjonsgivende inntekt skal settes ned hvis trygdeavgift til folketrygden for vedkommende inntektsår og skatt og avgift som er fastsatt sammen med denne

  • ikke er fullt betalt innen tre år etter utløpet av fastsettingsåret, eller
  • er vedtatt nedsatt/ettergitt/avskrevet som uerholdelig

Se forskrift 18. desember 1997 nr. 1408 om nedsettelse av pensjonsgivende inntekt, pensjonspoeng og avgift når fastsatt skatt og avgift helt eller delvis ikke blir betalt (nedenfor omtalt som nedsettelsesforskriften) § 1 første ledd.

Den pensjonsgivende inntekten skal i utgangspunktet nedsettes uavhengig av hva som er årsaken til at fastsatt skatt og avgift ikke blir betalt. Dette vil for eksempel gjelde ikke-betaling som skyldes at skatten er nedsatt av hensyn til skatt­yter, se sktbl. § 15-1 første ledd annet punktum. Det samme gjelder dersom skatt­yter får en gjeldsordning etter lov 17. juli 1992 nr. 99 om frivillig og tvungen gjeldsordning for privatpersoner, og hvor gjeldsordningen omfatter skatte- og avgiftskrav.

Nedsettelsen av pensjonsgivende inntekt foretas av skattekontoret på grunnlag av melding fra Skattedirektoratet, se forskrift 19. desember 1997 nr. 1421 om gjennomføring av nedsettelse av pensjonsgivende inntekt, pensjonspoeng og avgift når fastsatt skatt og avgift helt eller delvis ikke er betalt (gjennomføringsforskriften) § 3. Den skal gis virkning både for trygdeavgift og dessuten for NAVs beregning av pensjonspoeng.

2.1.2 Fastsettingsåret

Med fastsettingsåret menes året det er foretatt ordinær fastsetting (året etter inntektsåret), eventuelt det senere år det er truffet vedtak i endringssak for vedkommende inntektsår. Dette gjelder uansett om endringssaken skyldes en klage som ikke blir tatt til følge, fører til samme skatt eller til høyere eller lavere samlet skatt og selv om endringssaken ikke berører pensjonsgivende inntekt/personinntekt. Vedtak om ikke å realitetsbehandle en klage, får ikke betydning for hvilket år som er fastsettingsåret.

2.1.3 Skatt og avgift fastsatt sammen med trygdeavgiften

Med skatter og avgifter som er fastsatt sammen med trygdeavgiften, menes all skatt og avgift som inngår i siste skatteoppgjør for vedkommende skatt­yter det inntektsåret saken gjelder inklusiv renter beregnet etter sktbl. § 11-5. Dette vil omfatte skatt på formue, skatt på alminnelig inntekt, toppskatt (t.o.m. inntektsåret 2015) og trinnskatt (f.o.m. inntektsåret 2016). I samlet skatt inngår også tilleggsskatt, forsinkelsesavgift etter den opphevede ligningsloven og tvangsmulkt etter skatteforvaltningsloven.

Ved beregningen settes skatt og avgift fastsatt sammen med trygdeavgiften til fastsatt skatt etter alle skattebegrensninger og fradrag i skatt som f.eks. for boligsparing for ungdom (BSU), for prosentvis andel av kostnader til forsknings- og utviklingsprosjekter (FoU) og for skatt betalt til utlandet iht. skatteavtale (kredit).