2.2 Inntekter som omfattes av skattenedsettelse

Det er bare lønnsinntekter for arbeid utført i utlandet som omfattes av reglene om skattenedsettelse etter ettårsregelen. Med "lønnsinntekt for arbeid utført i utlandet" forstås også

  • naturalytelser og overskudd på utgiftsgodtgjørelser fra arbeidsgiver
  • feriepenger av arbeid utført i utlandet, innvunnet under utenlandsoppholdet
  • bonus opptjent ved arbeid i utlandet
  • lønn under tilfeldig og kortvarig stans i arbeidet på grunn av f.eks. velferdspermisjon, kursdeltakelse mv.
  • inntekt fra selvstendig oppdrag som ikke fyller vilkårene for å anses som virksomhet
  • sluttvederlag fra arbeidsgiver opptjent ved arbeid i utlandet

Hvorvidt bonus og sluttvederlag kan anses som opptjent i utlandet må bero på en vurdering av avtaleverket som regulerer utbetalingene (bonusavtale, sluttavtale mv) i det konkrete tilfellet.

Som lønnsinntekt regnes videre, i den utstrekning utbetalingen erstatter lønnsinntekt, se FSFIN § 2-1-1 første ledd,

  • sykepenger etter folketrygdloven kap. 8, herunder sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden
  • foreldrepenger etter folketrygdloven kap. 14 og
  • tilsvarende ytelser fra offentlig trygdeordning i annen stat eller fra privat forsikringsordning (finansiert av arbeidsgiver), men kun i den perioden personen ville hatt krav på slike ytelser fra den norske folketrygden dersom vedkommende hadde vært medlem av den norske folketrygden.

Dagpenger under arbeidsløshet, uføretrygd/-ytelser og arbeidsavklaringspenger anses ikke som lønnsinntekt i denne sammenheng.

For andre substitutter for arbeidsinntekt må det foretas en konkret vurdering av hvorvidt inntekten kan anses som lønnsinntekt for arbeid utført i utlandet.

Lønnsinntekt for arbeid utført i Norge omfattes ikke av regelen, selv om arbeidet er utført under tillatt opphold her. Om betydningen av arbeid utført i Norge for beregningen av tolvmånedersperioden, se pkt. 2.5.

Skattenedsettelsen gjelder uavhengig av om lønnen blir utbetalt fra norsk eller utenlandsk arbeidsgiver. Det har ingen betydning om inntekten er skattlagt eller ikke i utlandet, såfremt Norge ikke har eksklusiv beskatningsrett til inntekten etter skatteavtale.

Lønn og feriepenger som er opptjent i Norge, men utbetalt under utenlandsoppholdet, omfattes ikke av skattenedsettelsen.

Om et tilfelle der fordel ved kjøp av norske aksjer til underkurs i forbindelse med utenlandsopphold ikke ble ansett som lønnsinntekt i denne sammenheng, se URD 19. februar 2008 (Asker og Bærum) i Utv. 2008/881.