6.2 Overgang til bruk som egen bolig

6.2.1 Overgang fra fritidsbruk til bruk som egen bolig

Benyttes en tidligere fritidsbolig som egen bolig av eier eller leietaker på realisasjonstidspunktet, kan reglene om skattefritak for fritidsbolig komme til anvendelse dersom vilkåret om skattefritak for egen boligeiendom ikke er oppfylt. Eiendommen må i så fall realiseres innen tre år etter bruksendringen. I tillegg må kravet om fem års brukstid i løpet av de siste åtte årene være oppfylt, se sktl. § 9-3 fjerde ledd. Også brukstid som fast bolig kan regnes med.

Eksempel
Eieren tar i bruk eiendommen som fast bolig etter å ha brukt den som fritidsbolig i fire år, og bruker den som fast bolig i ett år. Han har da brukt den sammenhengende i fem år (først som fritidsbolig og deretter som egen bolig). Han flytter så ut og leier den ut i et og et halvt år før han realiserer den. Han har da oppfylt kravet til bruk som fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene når bruken som egen bolig medregnes.

6.2.2 Overgang fra virksomhetsbruk eller regnskapsbehandlet utleie til bruk som egen bolig eller fritidsbolig

For eiendom, eller del av eiendom, som har vært benyttet i virksomhet eller regnskapsbehandlet utleie, og som tas i bruk som bolig, regnes brukstiden fra bruksendringen, mens eiertiden regnes fra opprinnelig anskaffelsestidspunkt.

Dersom det har blitt foretatt avskrivninger på eiendommen som følge av den skattepliktige bruken, se f.eks. emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo», pkt. 16.5.7, kan det være aktuelt med uttaksbeskatning av eiendommen dersom eiendommen går over til bruk som egen bolig eller fritidsbolig. Om uttak, se emnet «Uttak av formuesobjekter og/eller tjenester».