5.1 Tidfesting av inntekter og kostnader

5.1.1 Hovedregel

Kunstnere som er bokføringspliktige, se emnet «Regnskap – foretak med bokføringsplikt», skal i utgangspunktet tidfeste inntekter og kostnader etter realisasjonsprinsippet, se emnet «Tidfesting – realisasjonsprinsippet». Om særregler ved tidfestingen for kunstnere som tilvirker visse kunstverk, se nedenfor.

5.1.2 Særregler, visse kunstnere

Kunstnere som bare driver produksjon av kunstverk som omfattes av merverdiavgiftsforskriften § 1-3-2, jf. mval. § 3-7 fjerde ledd, dvs.

  • malerier, tegninger mv. som er omfattet av tolltariffens posisjon 97.01
  • originale stikk, avtrykk mv. som er omfattet av tolltariffens posisjon 97.02
  • originale skulpturer mv. som er omfattet av tolltariffens posisjon 97.03
  • håndvevde tapisserier mv. som er omfattet av tolltariffens posisjon 58.05
  • kunstneriske fotografier

skal, uavhengig av bokførings- eller årsregnskapsplikt og organisasjonsform, tidfeste inntekter og kostnader i forbindelse med tilvirkning og salg av egenproduserte kunstverk etter kontantprinsippet, jf. sktl. § 14-3 annet og tredje ledd. Bestemmelsen gjelder ikke for driftsmidler som saldoavskrives, andre ikke-avskrivbare varige driftsmidler eller for finansielle inntekter og kostnader.

Den som omsetter kunstverk som nevnt i kunstnerens navn (mellommann), omfattes ikke av bestemmelsen.

5.1.3 Særregler, visse egenproduserte kunstverk

Det framgår av FSFIN § 14-5-2 at kunstnere, uavhengig av bokførings- eller årsregnskapsplikt og organisasjonsform, skal sette den skattemessige verdien av beholdning til kr 0 av egenproduserte kunstverk som omfattes av merverdiavgiftsforskriften § 1-3-2, jf. mval. § 3-7 fjerde ledd. Om hvilke kunstverk dette gjelder, se pkt. 5.1.2. Beholdning av andre typer kunstverk verdsettes etter de alminnelige reglene, se emnet «Varebeholdning».