5.4 Utleieinntekt fra fritidseiendom

Inntekt ved utleie av fritidseiendom er skattefri hvis årlig leieinntekt ikke overstiger kr 10 000. Er leieinntekten høyere, skattlegges 85 % av det overskytende beløp. jf. sktl. § 7-2 annet ledd.

Fribeløpet gjelder for hver fritidseiendom. Eier skatt­yter flere fritidseiendommer, har han dermed ett fribeløp for hver eiendom. Eies en fritidseiendom i sameie, fordeles fribeløpet på kr 10 000 etter sameiernes forholdsmessige eierandel. Har fritidseiendommen flere boenheter og sameierne har eksklusiv bruksrett til hver sin boenhet, skal de ha hvert sitt fribeløp på kr 10 000.

Skattegrunnlaget beregnes av årlig brutto leieinntekt. Med utleieinntekt menes i denne forbindelse vederlaget for utleien. Som en del av utleieinntekten anses også annen avtalt betaling for enkle tilleggstjenester som er tett knyttet til utleien, f.eks. utvask og strøm. Det samme gjelder hvor leien inkluderer rett til å bruke annet løsøre som naturlig hører til fritidsboligen, f.eks. en fritidsbåt. Om tilleggstjenester som faller utenfor sjablongregelen, se emnet «Innbo og løsøre», pkt. 2.2.3.

Alle kostnader knyttet til korttidsutleien, herunder vedlikehold og andre løpende kostnader, inngår i sjablongen. Leies eiendommen ut gjennom et utleiebyrå/bookingfirma som beregner seg provisjon som belastes utleieren, er det bruttobeløpet før provisjonen er fratrukket som er skattepliktig. Dette gjelder selv om provisjonen er beregnet med grunnlag i avtalt vederlag for leie. Gebyr som leietaker er forpliktet til å betale til utleiebyrået/bookingfirmaet, skal ikke inngå i grunnlaget for beregning av skattepliktig leieinntekt for utleier, selv om gebyret er beregnet med grunnlag i avtalt vederlag for leie. Inntektsskatt betalt i utlandet er ingen kostnad i denne sammenheng, og kan ev. fradragsføres etter de ordinære reglene om kreditfradrag eller som inntektsfradrag dersom vilkårene for dette er oppfylt, se emnet «Utland – unngåelse av dobbeltbeskatning».