6.4 Konsernbidraget må dekke endelig underskudd

6.4.1 Generelt

For at konsernbidraget skal være fradragsberettiget, må det dekke et endelig underskudd hos datterselskapet, se sktl. § 10‑5 fjerde ledd første punktum. Vilkår som må være oppfylt for at et underskudd skal anes som endelig fremgår av sktl. § 10‑5 fjerde ledd annet punktum bokstavene a til d, se nedenfor.

Morselskapet må kunne dokumentere at vilkårene i sktl. § 10‑5 og § 10‑2 er oppfylt.

6.4.2 Underskuddet må ikke kunne utnyttes i datterselskapets hjemland,

Det er et vilkår for fradragsrett at det verken er, har vært eller kan bli mulig, for datterselskapet eller noen annen, å få fradrag for underskuddet, hverken i det inntektsåret konsernbidraget ytes, i tidligere inntektsår, eller bli mulig i fremtidige inntektsår, se sktl. § 10‑5 fjerde ledd bokstav a. Vurderingen skal gjøres på grunnlag av situasjonen ved utgangen av det inntektsåret konsernbidraget ytes for. Muligheten til å utnytte underskuddet skal vurderes fra det tidspunktet underskuddet oppsto, se sktl. § 10‑5 fjerde ledd annet avsnitt.

Alle utnyttelsesmuligheter skal tas i betraktning, f.eks. om det er mulig å fradra underskuddet i det inntektsåret konsernbidraget ytes for, om underskuddet kan tilbakeføres til tidligere inntektsår eller fremføres i fremtidige inntektsår, eller om underskuddet kan overføres til et annet konsernselskap i datterselskapets hjemstat. Videre må det vurderes om underskuddet kan utnyttes økonomisk ved salg av aksjene i datterselskapet til en tredjepart til en pris som reflekterer skatteverdien av underskuddet, se HRD i Utv. 2019/21 (HR-2019-140-A) (Yara). Dersom bare deler av underskuddet kan utnyttes, kan det resterende anses endelig når vilkårene er oppfylt. Se Prop. 1 LS (2021-2022) pkt. 6.5.3 s. 136.

Muligheten til å utnytte underskuddet i datterselskapsstaten skal vurderes fra det tidspunktet underskuddet oppsto, se sktl § 10‑5 fjerde ledd annet avsnitt annet punktum. Det vil si at det også skal vurderes om det tidligere har vært mulig å utnytte underskuddet. Dersom selskapet ikke har benyttet tidligere tilgjengelige muligheter til å utnytte underskuddet, er ikke underskuddet endelig. Også handlingsalternativer som knytter seg til tredjemannsutnyttelse skal vurderes, se Prop. 1 LS (2021-2022) pkt. 6.5.3 s. 136.

6.4.3 Det må finnes en rettslig mulighet til å utnytte underskuddet

Etter sktl. § 10‑5 fjerde ledd første avsnitt annet punktum bokstav b anses ikke et underskudd som endelig dersom grunnen til at det ikke kan fradras av datterselskapet er at datterselskapet mangler rettslig mulighet til å fradragsføre underskuddet, eller at denne muligheten er tidsmessig begrenset og tiden er utløpt.

Rettslige begrensninger knyttet til tredjepartsutnyttelse er ikke til hinder for at underskuddet er endelig. Et underskudd kan dermed være endelig selv om skattelovgivningen i datterselskapets hjemstat f.eks. nekter handel med underskuddsposisjoner eller underskuddsselskap. Slike begrensninger innebærer imidlertid ikke i seg selv at det foreligger et endelig underskudd, men vil inngå som et element ved vurderingen av om underskuddet er endelig. Se Prop. 1 LS (2021-2022) pkt. 6.5.3 s. 137.

Om det finnes en rettslig mulighet til å utnytte underskuddet skal avgjøres på grunnlag av situasjonen ved utgangen av det inntektsåret konsernbidraget ytes for, se sktl. § 10‑5 fjerde ledd annet avsnitt første punktum. Muligheten til å utnytte underskuddet i datterselskapsstaten skal vurderes fra det tidspunktet underskuddet oppsto, se sktl § 10‑5 fjerde ledd annet avsnitt annet punktum.

6.4.4 Opphør av datterselskapets virksomhet, igangsettelse av likvidasjonsprosess og likvidasjon,

For at underskuddet skal anses endelig, må virksomheten i datterselskapet være opphørt og det må være satt i gang en likvidasjonsprosess umiddelbart etter utgangen av det inntektsåret konsernbidraget ytes for, se sktl. § 10‑5 fjerde ledd første avsnitt bokstav c. Hvorvidt datterselskapets virksomhet er opphørt beror på en helhetsvurdering etter internretten i datterselskapets hjemstat. Også spørsmålet om hvorvidt likvidasjonsprosessen skal anses satt i gang skal vurderes etter internretten i datterselskapsstaten, og det forutsettes at de formelle krav for å sette i gang likvidasjonsprosessen som stilles etter datterselskapsstatens lovgivning er fulgt, se Prop. 1 LS (2021-2022) pkt. 6.5.3 s. 138.

6.4.5 Gjennomført likvidasjon

Likvidasjonen må være fullført innen utgangen av året etter det inntektsåret konsernbidraget ytes for, se sktl. § 10‑5 fjerde ledd første avsnitt bokstav d jf. § 10‑5 niende ledd første punktum. Dersom offentligrettslig regulering eller andre tvingende hensyn tilsier at likvidasjonen tar lenger tid slik at likvidasjonen ikke kan fullføres innen utgangen av året etter det inntektsåret konsernbidraget ytes for, bortfaller likevel ikke retten til fradrag, dersom likvidasjonen gjennomføres uten unødig opphold, se sktl. § 10‑5 niende ledd annet punktum.