5.1 Generelt

Personalrabatt på varer og tjenester skattlegges bare for den del av rabattene som overstiger kr 8 000 per kalenderår, jf. FSFIN § 5-15-3. Det er ingen begrensning knyttet til rabattsats, slik at rabatten kan gis med inntil 100 prosent av omsetningsverdien. Den delen av personalrabatt som overstiger kr 8 000 i løpet av inntektsåret er skattepliktig i sin helhet. Beløpsgrensen gjelder for hvert arbeidsforhold, og er den samme uavhengig av om skatt­yter arbeider heltid, deltid eller om arbeidsforholdet er av kort varighet.

Reglene om personalrabatt gjelder for varer og tjenester som omsettes i arbeidsgivers virksomhet eller i annet selskap i samme konsern. Utlån av formuesgjenstander som ikke leies ut i arbeidsgivers eller konsernselskaps virksomhet, omfattes ikke av reglene om personalrabatter. Dette kan imidlertid etter omstendighetene være skattefritt etter reglene i FSFIN § 5-15-5 første ledd om rimelig velferdstiltak.

Arbeidsgiver kan i medhold av FSFIN § 5-15-1 tredje ledd gi skattefrie gaver for inntil kr 5 000 årlig, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.». Ubenyttet del av dette beløpet kan tillegges det skattefrie beløpet på kr 8 000 for personalrabatter. Er det ikke ytet gaver, kan derved personalrabatter ytes med inntil kr 13 000 uten skattlegging.