4.8 Fisjonsvederlaget

4.8.1 Aksjeselskaper, utstedelse av vederlagsaksjer

Ved fisjon av aksjeselskap må fisjonsvederlaget som hovedregel bestå av vederlagsaksjer i det overtakende selskapet eller av vederlagsaksjer i det overtakende selskapets morselskap, se nedenfor. Vederlag kan ikke bestå av aksjer i annet konsernselskap (firkantfisjon). Vederlagsaksjene vil normalt bli skaffet til veie ved oppskrivning av aksjekapitalen i det overtakende selskapet med grunnlag i den nettoverdien selskapet mottar (unntak ved trekantfisjon).

Det er ikke noe krav om at vederlagsaksjene ved en fisjon må ha tilsvarende rettigheter som aksjene i det overdragende selskapet, se BFU 30/2011. Dette gjelder uavhengig av om vederlaget er aksjer i overtakende selskap eller overtakende selskaps morselskap.

Aksjonærene kan i tillegg til aksjer motta tilleggsvederlag som ikke overstiger 20 % av omsetningsverdien av det samlede vederlaget til alle aksjonærene i hvert av de overdragende selskapene, jf. asl./asal. § 14-2 første og annet ledd. Det er de mottatte aksjenes verdi på tidspunktet for styrenes godkjennelse av fisjonsplanen som skal legges til grunn. Tilleggsvederlag kan bestå både av kontantytelser og naturalytelser. Det er ikke noe krav at alle aksjonærene mottar likt tilleggsvederlag, således kan enkelte aksjonærer utløses helt. Ulik utdeling vil imidlertid føre til ulik behandling hos aksjonærene, se pkt. 8.

Det samlede vederlaget for aksjonærene i det overdragende selskapet fremgår av fisjonsplanen. Utdelinger/vederlag som mottas på grunnlag av selvstendige egenkapitaltransaksjoner foretatt før fisjonen, anses ikke som fisjonsvederlag/tilleggsvederlag, se BFU 8/2019 (som gjaldt aksjebytte).

4.8.2 Aksjeselskaper, oppskriving av pålydende

En fisjon til et eksisterende selskap kan i enkelte tilfeller selskapsrettslig gjennomføres ved å skrive opp pålydende på aksjene i det overtakende selskapet (tilskriving). Det er ikke noe selskapsrettslig krav at eierforholdene i det overdragende og overtakende selskapet er det samme når kravene til kontinuitet mv. er ivaretatt, se uttalelse fra Nærings- og fiskeridepartementet datert 13. februar 2019 (ref. 17/2196-3). Uttalelsen gjaldt en fisjonfusjon av et selskap med tre aksjonærer, hvor to av aksjonærene overførte sin andel av selskapet til hvert sitt eksisterende aksjeselskap, mens den tredje aksjonæren ble eneeier av det overdragende selskap. Fisjonen kunne gjennomføres med oppskriving av pålydende på aksjene i de overtakende selskapene, og den var dermed lovlig selskapsrettslig. En fisjon hvor vederlag fra det overtakende selskapet ytes i form av oppskriving av pålydende på eksisterende aksjer, vil dermed kunne gjennomføres uten skattlegging i tilfeller der overtakende selskap har samme aksjeeier(e) før og etter fisjonen, se SKD 25. november 2020 i Utv. 2020/1207.

For at fisjonen skal kunne foretas uten skattlegging, må den skattemessige kontinuiteten ivaretas. Skatteposisjonene på de delene av aksjene som skilles ut fra det overdragende selskapet må omfordeles, slik at skatteposisjonene på den eldste aksjen i det overdragende selskapet omfordeles på den eldste aksjen i det overtakende selskapet mv.

Om verdsettelse av overtakende selskap, se f.eks. BFU 17/2011.

4.8.3 Trekantfisjon - generelt

Tilhører det overtakende selskapet et konsern, kan fisjonsvederlaget ifølge asl./asal. § 14-2 tredje ledd være aksjer i morselskapet. Dette forutsetter at følgende to vilkår er oppfylt:

  • Selskapene som deltar i fisjonen må enten være aksjeselskap eller allmennaksjeselskap.
  • Morselskapet alene eller sammen med andre konsernselskaper må eie mer enn 90 % av aksjene og ha en tilsvarende andel av de stemmene som kan avgis på generalforsamlingen i det overtakende selskapet.

Hvis minst ett av selskapene i fisjonen er et allmennaksjeselskap, følges reglene i allmennaksjeloven. Ellers følges reglene i aksjeloven.

Reglene om tilleggsvederlag som er omtalt i pkt. 4.8.1 gjelder tilsvarende i tilfeller hvor fisjonsvederlaget gis i form av aksjer i overtakende selskaps morselskap.

Skattefrie fisjoner kan også gjennomføres hvor det bare er indirekte eierforbindelse mellom det overtakende selskapet og morselskapet slik at det er det øverste morselskapet som utsteder vederlagsaksjer.

4.8.4 Trekantfisjon med fordring - generelt

Ved tilfeller som nevnt i pkt. 4.8.3 skal kapitalforhøyelsen i morselskapet dekkes av en fordring som utstedes av det overtakende selskapet, og som tilsvarer den regnskapsmessige verdien på egenkapitalen det overtakende selskapet tilføres ved fisjonen, jf. asl./asal. § 14-2 tredje ledd. Den regnskapsmessige verdien på egenkapitalen vil være avhengig av hvilke regnskapsmessige prinsipper som benyttes ved fisjonen (kontinuitet eller transaksjon). Fordringen er et tingsinnskudd i morselskapet.

Skattemessig inngangsverdi på fordringen skal settes lik den skattemessige egenkapitalen som er tilført det overtakende selskapet ved fisjonen, jf. sktl. § 11-7 annet ledd. Fremførbart underskudd som overføres ved fisjonen, skal ved beregningen av skattemessig verdi av egenkapitalen inngå med nominell verdi, se FIN 21. november 2016 (Utv. 2016/2172). Også andre generelle skatteposisjoner, som f.eks. gevinst- og tapskonto, skal inngå med nominell verdi ved beregningen av skattemessig verdi av egenkapital. Ved overføring av aksje mv. som faller innenfor fritaksmetoden benyttes også skattemessig verdi uten korrigeringer, se FIN 7. februar 2005 i Utv. 2005 s. 373.

4.8.5 Trekantfisjon med fordring – innfrielse av fordringen

Gevinst eller tap ved realisasjon av fisjonsfordring er skattepliktig/fradragsberettiget for morselskapet, jf. sktl. § 11-7 tredje ledd første og annet punktum. En konvertering av fisjonsfordringen til aksjekapital i datterselskapet er å anse som realisasjon av fordringen for morselskapet (kreditor), dvs. skatteplikt for gevinst eller fradragsrett for tap. Utgangsverdien på fordringen vil utgjøre verdien av vederlagsaksjene.

Hvis fusjonsfordringen innfris delvis, vil det oppstå en skattepliktig gevinst i den utstrekning nedbetalingsbeløpet (de mottatte vederlagsaksjene), sammen med ev. tidligere nedbetalinger (mottatte aksjer), overstiger fordringens skattemessige verdi.

For debitor, dvs. det overtakende selskapet, vil en gevinst eller tap på morselskapets hånd medføre et motsvarende fradragsberettiget tap eller skattepliktig gevinst, jf. sktl. § 11-7 tredje ledd siste punktum. Nærmere om konvertering av fisjonsfordringer, se FIN 16. september 2003 i Utv. 2003/1282 og FIN 7. februar 2005 i Utv. 2005/373.

4.8.6 Trekantfisjon med delt vederlag

Det er ved trekantfisjon anledning til å yte vederlagsaksjer dels fra det overtakende datterselskapet og dels fra morselskapet (trekantfisjon med delt vederlag). Dette kan være aktuelt hvor både aksjonærene i det overtakende selskapets morselskap og morselskapet selv eier aksjer i det overdragende selskap. Skattefrie konsernfisjoner kan også gjennomføres hvor det bare er en indirekte eierforbindelse mellom det overtakende selskapet og morselskapet slik at det er det øverste morselskapet som utsteder vederlagsaksjer.

Selskapsrettslig er det i noen tilfeller adgang til å gjennomføre en trekantfisjon med delt vederlag ved økning av pålydende. Det er i så fall en forutsetning at fisjonen kan gjennomføres med kontinuitet, se Nærings- og Fiskeridepartementet 13. februar 2019. Se også typetilfeller som er beskrevet i SKD 25 november 2020 i Utv. 2020/1207.

Trekantfisjon uten etablering av fordring mellom vederlagsutstedende morselskap og datterselskap ("kapitalutvidelsesmodellen") kan ikke gjennomføres med skattemessig kontinuitet, se BFU 27/2014 som gjaldt trekantfusjon.

Fisjonsvederlag i form av aksjer i annet datterselskap i et konsern, anses skattemessig som tilleggsvederlag etter asl./asal. § 14-2 første ledd nr. 2, jf. sktl. § 11-4 første ledd annet punktum.

4.8.7 Selskaper med deltakerfastsetting

Deltakere i overdragende selskap får vederlag ved at de mottar andeler i overtakende selskap. Dersom deltakerne eier andeler i det overtakende selskap fra før, får deltakeren vederlag ved at andelen i overtakende selskap øker i verdi som følge av tilførte midler fra overdragende selskap. Der det er ulik eiersammensetning i overdragende og overtakende selskap, vil eiere som før fisjonsfusjonen var eiere av overtakende selskap, få endret eierbrøk. Der det er identisk eiersammensetning i overdragende og overtakende selskap, vil eierbrøken være den samme i det overtakende selskapet etter fisjonen. Se SKD 1. mars 2019 i Utv. 2019/308.

Maksimalt tilleggsvederlag til deltakere i selskaper med deltakerfastsetting framgår av sktl. § 11-5. Deltakerne som mottar vederlag ved fisjon kan i tillegg til andeler i det overdragende eller overtakende selskapet, bare motta et tilleggsvederlag som utgjør maksimalt 20 % av det samlede vederlaget.