7.5 Bolig

Reineiere kan ha både en primærbolig og en sekundærbolig. Sekundærbolig er en bolig utenfor det faste bostedet som har en slik beliggenhet og standard at den egner seg til familiebolig og således tilfredsstiller kravene for den særskilte tilskuddsordningen etter reindriftsavtalen for slik bolig. Den benyttes vanligvis som sommerbolig av familien når reinen er på sommerbeite, og ligger som regel utenfor beiteområdet og i nær tilknytning til den faste bosetningen i distriktet. Også sekundærboligen anses som boligbygg og kan ikke avskrives.

Begge boligene fritaksbehandles når vilkårene for øvrig er oppfylt, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)». Begge boligene følger også reglene om realisasjon av egen bolig i sktl. § 9-3 annet ledd. Når brukstid skal beregnes i forhold til reglene om skattefritak ved realisasjon, skal også den tiden boligen ikke er brukt på grunn av opphold i den andre boligen, regnes med. En forutsetning for at dette tidsrommet skal regnes med som brukstid, er at boligen står til reineierens disposisjon og ikke er utleid.

Utleieinntekt fra regnskapsbehandlet bolig, og eventuell skattepliktig inntekt ved korttidsutleie, tas ikke med i årsinntekt som gjennomsnittsfastsettes. Om gjeterhytter, se nedenfor.