2.5 Skoleelever, studenter, mv.

Skoleelever/studenter mv. som har skolegangen/studiene som hovedbeskjeftigelse anses ikke som pendlere, og faller dermed utenfor FSFIN § 3-1-1 om skattemessig bosted for pendlere. Disse skal normalt anses bosatt i hjemkommunen uavhengig av døgnhvile, jf. sktl. § 3-1 fjerde ledd.

Skoleelever/studenter mv. som har skolegangen/studiene som bibeskjeftigelse skal normalt anses bosatt i oppholdskommunen, dvs. bostedet bedømmes etter vanlige regler, jf. sktl. § 3-1 fjerde og femte ledd og FSFIN § 3-1-1.

Skoleelev/student med ektefelle og/eller barn følger de vanlige reglene og anses derfor bosatt i den kommunen ektefellen og/eller barna anses bosatt. Dette innebærer at gifte studenter i utgangspunktet anses bosatt i studiekommunen dersom de har et felles hjem der, jf. sktl. § 3-1 femte ledd.

Skoleelever/studenter har anledning til å velge å stå registrert i folkeregisteret som bosatt på studiestedet, selv om reglene for øvrig ville ha tilsagt et annet bosted, jf. folkeregisterforskriften § 5-1-4. Slikt valg av bostedsregistrering i folkeregisteret på studiestedet er ikke avgjørende for det skattemessige bostedet.