7.17 Selskapsinntekt

7.17.1 Generelt

De ordinære reglene i skatteloven gjelder for fastsetting av inntekt fra aksjeselskap og andre selskaper og innretninger som er selvstendige skattesubjekter, jf. svalbsktl. § 3-2 første ledd. Om unntak, se pkt. 7.3 og pkt. 7.8.

7.17.2 Kontingenter

Ved inntektsfastsettingen gis det ikke fradrag for kontingent til arbeidsgiverforening eller landsomfattende yrkes- og næringsorganisasjon etter sktl. § 6-19, se svalbsktl. § 3-2 annet ledd.

7.17.3 Skipsaksjeselskaper og skipsallmennaksjeselskaper

De særskilte reglene i sktl. § 8-10 til § 8-19 om skipsaksjeselskaper og skipsallmennaksjeselskaper (rederiskatteordningen) gjelder ikke for selskaper skattepliktig til Svalbard, jf. svalbsktl. § 3-2 annet ledd.

7.17.4 Fritak for skatteplikt

Sktl. § 2-30 til § 2-32 fjerde ledd om skattefritak for visse personer og institusjoner gjelder i utgangspunktet ikke på Svalbard, jf. svalbsktl. § 3-2 annet ledd. Visse institusjoner er imidlertid unntatt fra formues- og inntektsskatt til Svalbard etter svalbsktl. § 1-4. Dette gjelder

  • staten, herunder statlig institusjon, innretning og fond, jf. sktl. § 2-30 første ledd bokstav b. Den norske stat er imidlertid skattepliktig for formue og inntekt knyttet til statens bergverksdrift på Svalbard.
  • universitetene og offentlige skoler, jf. sktl. § 2-30 første ledd bokstav d
  • mild stiftelse, kirkesamfunn, menighet, selskap eller innretning som ikke har erverv til formål, jf. sktl. § 2-32 første ledd, se emnet «Skattefrie institusjoner mv.». For institusjoner som faller inn under denne bestemmelsen gjelder skattefritaket også for inntekt av økonomisk virksomhet som disse måtte drive.
  • selveiende institusjon som eier privat skole og som mottar privat tilskudd, jf. sktl. § 2-32 fjerde ledd. Om rekkevidden av skattefritaket, se emnet «Skattefrie institusjoner mv.», pkt. 1.3 og pkt. 4.5.

Sktl. § 2-32 femte ledd om formuesbeskatning av familiestiftelser og andre formuesmasser gjelder på Svalbard.