6.2 Krav til morselskapet

6.2.1 Selskapstyper

Kravet til selskapstype for morselskapet er det samme som gjelder for giverselskapet ved konsernbidrag mellom norske selskaper, se sktl. § 10‑5 første ledd jf. § 10‑2 og pkt. 2.1.

6.2.2 Konserntilknytning og eier- og stemmerettsandel

Kravet til konserntilknytning mellom morselskapet og mottakerselskapet gjelder på samme måte som ved konsernbidrag mellom norske selskaper, se pkt. 2.6. Kravene til morselskapets eier- og stemmeandel i datterselskapet, samt tidspunktet for når disse kravene må være oppfylt, er også de samme som for innenlandske konsernbidrag, se sktl. § 10‑5 tredje ledd første punktum, se nærmere pkt. 2.7. I tillegg er det et vilkår at morselskapet må eie datterselskapet direkte eller gjennom mellomliggende selskap som er hjemmehørende i Norge eller i datterselskapets hjemstat, se sktl. § 10‑5 tredje ledd annet punktum. Det gis ikke fradrag dersom datterselskapet eies indirekte gjennom et mellomliggende selskap som er hjemmehørende i en annen stat enn datterselskapets hjemstat.

6.2.3 Særlig om finansforetak

Når konsernbidrag ytes fra selskap som svarer finansskatt på lønn til selskap som ikke svarer finansskatt på lønn, skal det fradragsberettigete konsernbidraget nedjusteres, se sktl. § 10‑5 første ledd jf. § 10‑2 første ledd annet punktum. Se pkt. 4.3.

6.2.4 Petroleumsskatteloven

Det kan ikke kreves fradrag for konsernbidrag i inntekt som er særskattepliktig etter petroleumsskatteloven, se sktl. § 10‑5 første ledd jf. 10-2 annet ledd.

6.2.5 Skipsaksjeselskaper

Begrensningen i fradragsretten for skipsaksjeselskaper som er nevnt i pkt. 4.9, gjelder også ved konsernbidrag til utenlandsk datterselskap, jf. sktl. §10-5 første ledd jf. § 10‑4.