3.3 Avskrivning/fradragsføring

3.3.1 Egenutviklet forretningsverdi

Forretningsverdi som er opparbeidet av skatt­yter selv (egenutviklet) kan ikke avskrives. Dette gjelder uavhengig av når den er opparbeidet. Om behandling av kostnader som fører til opparbeidelse av forretningsverdi, se emnet «Driftsmiddel – allment om fradrag for inngangsverdi», pkt. 5.3.1.

3.3.2 Ervervet forretningsverdi

Kostprisen for forretningsverdi som erverves ved kjøp av virksomhet kan i utgangspunktet avskrives, jf. sktl. § 6-10 annet ledd bokstav a. Avskrivninger kan likevel ikke kreves for forretningsverdi som er ervervet

  • før 1984, uavhengig av ervervsmåte
  • i årene 1984 til 1991 uten vederlag, dvs. ved arv eller gave

Forretningsverdi ervervet ved arv eller gave i tidsrommet 1992 til og med 2013, kan bare avskrives dersom den inngikk i et arveavgiftsgrunnlag og dette medførte at mottakeren fikk fastsatt en inngangsverdi, jf. sktl. § 6-10 annet ledd bokstav b.

For forretningsverdi ervervet ved

  • arv etter dødsfall som skjedde etter utgangen av 2013, eller
  • gave/gavesalg ytet etter utgangen av 2013,

gjelder reglene om skattemessig kontinuitet i sktl. § 9-7. Skattemessig kontinuitet innebærer at arving/mottaker overtar arvelaters/givers skattemessige verdi og skatteposisjoner, og må forholde seg til de samme reglene for avskrivning. En arving eller gavemottaker kan i disse tilfellene bare avskrive forretningsverdi som var avskrivbar hos den tidligere eieren. Hadde arvelater/giver balanseført en forretningsverdi som var ervervet før 1984, og derfor ikke var avskrivbar hos denne, vil det samme gjelde for arvingen/gavemottakeren.

Ved gavesalg skal den verdien som ev. overtas fra overdrageren opp- eller nedjusteres med skattepliktig gevinst eller fradragsberettiget tap ved realisasjon av forretningsverdien, med mindre overdrageren velger å unnlate inntektsoppgjør etter sktl. § 9-7 fjerde ledd.

Om reglene om kontinuitet ved arv, gave og gavesalg, se emnet «Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet».

3.3.3 Fradragsføring når forretningsverdien er avskrivbar

Inngangsverdien for forretningsverdi som kan avskrives,

  • skal tilføres saldogruppe b for avskrivning dersom inngangsverdien er kr 15 000 eller mer
  • kan fradragsføres i ervervsåret dersom inngangsverdien er under kr 15 000,

jf. sktl. § 14-40 første ledd bokstav b.

Om avskrivning/inntektsføring på saldo, se emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo».