4.1 Utbytte fra aksjeselskap

4.1.1 Aksjonærer hjemmehørende i Norge

Aksjonærer hjemmehørende i Norge som omfattes av fritaksmetoden, se pkt. 2.1, skal inntektsføre 3 % av aksjeutbytte som faller inn under fritaksmetoden, jf. sktl. § 2-38 sjette ledd bokstav a. Den sjablongmessige inntektsføringen på 3 % gjennomføres uavhengig av størrelsen på de faktiske kostnadene som fradragsføres etter sktl. § 6-24. Reglene om skjerming gjelder ikke ved denne inntektsføringen.

I noen tilfeller kan aksjeinntekter både være fritatt for skatteplikt etter skatteloven § 2-38 og unntatt fra beskatning i Norge etter skatteavtale med annen stat. Slik inntektsføring anses som en reversering av kostnader knyttet til skattefrie aksjeinntekter som er fradragsberettigede etter sktl. § 6-24. Sjablongmessig inntektsføring etter treprosentregelen skal gjennomføres, selv om de tilhørende aksjeinntekter er unntatt fra skattlegging i Norge etter skatteavtale. Om fradragsretten etter § 6-24, se emnet «Aksjeselskap mv. – allment», pkt. 7.5.

Gevinst og tap ved realisasjon av aksjer mv. skal ikke inngå i grunnlaget. Det samme gjelder gevinst og tap på andeler i selskaper med deltakerfastsetting, jf. § 2-38 annet ledd bokstav b, og gevinst og tap ved realisasjon av finansielt instrument som har aksjer mv. som underliggende objekt.

4.1.2 Aksjonærer hjemmehørende i utlandet

Selskaper hjemmehørende i utlandet som har begrenset skatteplikt for virksomhetsinntekt til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav b og som i denne virksomheten mottar utbytte fra aksjer som omfattes av fritaksmetoden, skal inntektsføre 3 % av utbytte som faller inn under fritaksmetoden, jf. sktl. § 2-38 sjette ledd bokstav b. Dette gjelder selskaper både i og utenfor EØS.

Selskaper hjemmehørende i et annet EØS-land som er fritatt for kildeskatt for utbytte fra norske selskaper etter sktl. § 2-38 første ledd bokstav i jf. annet ledd bokstav a og som ikke har skattepliktig virksomhetsinntekt i Norge, skal ikke foreta slik inntektsføring.

4.1.3 Utbytte mellom konsernselskaper

Det skal ikke foretas sjablongmessig inntektsføring ved utdeling av utbytte mellom selskaper som ifølge sktl. § 10-4 første ledd anses å være i samme konsern, se sktl. § 2-38 sjette ledd bokstav c og emnet «Aksjeselskap mv. – konsernbidrag», pkt. 2. Kravet til konserntilknytning må være oppfylt ved utgangen av inntektsåret, jf. sktl. § 10-4, se FIN 22. september 2015 i Utv. 2015/2107. Skattefri fusjon mellom utdelende og mottakende selskap som skjer etter utbytteutdelingen, anses ikke som brudd med konsernkravet i sktl. § 10-4 første ledd jf. § 2-38 sjette ledd bokstav c, selv om det utdelende selskapet er oppløst ved utløpet av inntektsåret, se BFU 7/2018.

For utbytte er inntektsåret det året beslutningen om å utdele utbytte treffes. Tilsvarende gjelder for utbytte fra og til selskaper hjemmehørende i land innenfor EØS, jf. sktl. § 2-38 sjette ledd bokstav c tredje punktum. Dette gjelder bare for selskaper som tilsvarer norske selskaper som er omfattet av unntaket for selskaper innen samme konsern, og som er reelt etablert og driver reell økonomisk aktivitet i EØS-området, se sktl. § 2-38 sjette ledd bokstav c fjerde punktum jf. § 10-64 første ledd bokstav b og emnet «Utland – norsk kontrollert utenlandsk selskap (NOKUS)», pkt. 4.