8.7 Driftsmidler, realisasjon

8.7.1 Generelt

Gevinst eller tap ved et kraftforetaks realisasjon av driftsmidler skal i utgangspunktet behandles fullt ut etter de vanlige regler, se emnet «Driftsmiddel – realisasjon av driftsmiddel».

Ved realisasjon av driftsmidler som er særskilte for kraftanlegg og som avskrives lineært, kan salgssummen helt eller delvis inntektsføres i salgsåret. Gevinst eller tap, etter eventuell inntektsføring av salgssum, skal overføres til gevinst- og tapskonto, se emnet «Gevinst- og tapskonto».

8.7.2 Skattefritak for gevinst ved realisasjon

Gevinst ved samlet realisasjon av særskilte driftsmidler i kraftanlegg som nevnt i sktl. § 18-6 første ledd og fallrettigheter eller andel av slike, er unntatt fra skatteplikt dersom overtaker viderefører de skattemessige verdiene og ervervstidspunktet for eiendeler, rettigheter og forpliktelser som overføres, jf. sktl. § 9-3 syvende ledd. Dersom det ved slik samlet skattefri realisasjon ytes aksjer som vederlag, skal inngangsverdien på vederlagsaksjene fastsettes etter hovedregelen i sktl. § 10-32 annet ledd. Skattefritak for gevinst kan kun oppnås dersom de særskilte driftsmidlene som utgjør et kraftanlegg og tilhørende fallrettighet overdras sammen, se urd. i Utv. 2016/747 (Troms Kraft AS). Se også BFU 08/2011.

Etter sktl. § 10-32 annet ledd skal inngangsverdien på aksjer i utgangspunktet settes til det beløp skatt­yter har betalt for aksjene dersom ikke annet er bestemt. «Det beløp skatt­yter har betalt for aksjene» vil her være den virkelige verdi (netto) av tingsinnskuddet.