2.7 Nærmere om fastsetting av formuesverdien

2.7.1 Generelt

Formuesverdien beregnes ved å multiplisere boligens areal (P-ROM el. BOA) med en fastsatt kvadratmetersats. Kvadratmetersatsen fastsettes årlig av Skattedirektoratet på grunnlag av beregninger fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Kvadratmetersatsen settes til en prosentandel av beregnet omsetningsverdi per kvadratmeter, hvor det tas hensyn til boligtype, byggeår, areal og geografisk beliggenhet. Prosentandelen er 25 for primærbolig og 90 for sekundærbolig, jf. sktl. § 4-10 annet og tredje ledd.

Boliger som ikke anses som flerboligbygg (bygning med færre enn 5 boenheter), skal verdsettes som primærbolig hvis eieren bor i en del av boligen selv.

Dersom skatt­yter krever det, kan formuesverdien i stedet baseres på dokumentert omsetningsverdi. Det er da denne verdien – og ikke beregnet omsetningsverdi – som danner grunnlaget for nedsettelse av formuesverdien, se pkt. 7.

Er verdien fastsatt på grunnlag av dokumentert omsetningsverdi, skal det for senere år foretas en forholdsmessig reduksjon ved fastsettingen av beregnet verdi. Slik reduksjon skal for inntektsåret 2021 også foretas for skatt­ytere som eier bolig i visse kommuner som ble berørt av endringen av kommunestrukturen fra 1. januar 2020, og som krevde reduksjon av formuesverdien for inntektsåret 2020. Se nærmere pkt. 7.1.

Nytt for inntektsåret 2022

Med virkning fra og med inntektsåret 2022 er det bestemt at for primærboliger med høy verdi skal formuesverdien settes til 25 % av den beregnede omsetningsverdien opp til kr 10 000 000, og til 50 % av det overskytende.

Med virkning fra og med inntektsåret 2022 er det også bestemt at for sekundærboliger skal formuesverdien settes til 95 % av den beregnede omsetningsverdien.

2.7.2 Særlig om flerboligbygg

For boenhet i flerboligbygg (bygning med fem eller flere boenheter) benyttet av eier til fast bolig, anvendes kvadratmetersatsen for primærbolig, jf. sktl. § 4-10 annet og fjerde ledd, jf. FSSD § 4-10-2 annet ledd annet punktum. For øvrige boenheter anvendes kvadratmetersatsen for sekundærboliger. Om nedsetting av formuesverdi i slike tilfeller, se pkt. 7.1.