1 Generelt

Formue i fast eiendom, herunder bolig- og fritidseiendom, er skattepliktig enten eiendommen ligger i Norge eller i utlandet når skatt­yter er skattepliktig til Norge som bosatt. Om unntak for skatteplikt i skatteavtale og om reglene for gjeldsfordeling, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 2.2 og pkt. 5.3.

I dette emnet behandles reglene om verdsetting av bolig- og fritidseiendom. For seksjonerte bygg gjøres det egen verdsettelse for hver seksjon.

Reglene om verdsetting av boligeiendom gjelder selv om utleien til boligformål inngår i en virksomhet eller er en virksomhet i seg selv, jf. FSFIN § 4-10-2 tredje ledd bokstav a. Fritidseiendommer hvor utleien inngår i en virksomhet eller hvor utleien er virksomhet i seg selv, verdsettes etter reglene om næringseiendom, jf. FSFIN § 4-10-2 annet ledd. Om hvilke fritidseiendommer som skal anses som næringseiendom som følge av utleie, se emnet «Formue», pkt. 9.3.

Har en eiendom areal til bruk for både bolig- og næringsformål, må det først vurderes om eiendommen skal formuesverdsettes som boligeiendom eller næringseiendom. Utgjør boligarealet mer enn halvparten av eiendommens areal, verdsettes hele eiendommen etter reglene for boligeiendommer i sktl. § 4-10 annet til fjerde ledd. Se FIN 18. januar 2011 i Utv. 2011/272. Utgjør næringsarealet 50 % eller mer av eiendommens areal, verdsettes hele eiendommen etter reglene om næringseiendom, se emnet «Formue», pkt. 9.

Om formuesverdsetting av næringseiendom, jf. sktl. § 4-10 sjuende ledd, se emnet «Formue», pkt. 9.