6.1 Generelt

Vederlaget for den faste eiendommen eller delen av denne som realiseres, skal sammenlignes med antatt salgsverdi ved salg til utenforstående (markedsverdi). Ved samlet realisasjon av flere eiendeler, må vederlaget fordeles på de ulike eiendelene, se nedenfor. Om hva som er vederlag, se emnet «Utgangsverdi». Har selgeren vederlagsfri borett i bygning på eiendommen (føderåd), skal salgsverdien fastsettes til det andre ville betalt for eiendommen med den påheftede boretten.

Våningshuset skal ikke skilles ut ved vurderingen av om vederlagets størrelse ligger innenfor rammen av tre fjerdedeler av antatt salgsverdi. Dette gjelder selv om selgeren vil velge å benytte reglene for realisasjon av boligeiendom ved behandling av gevinst/tap på våningshuset.

Kapitalisert verdi av føderåd til selgeren i form av kontanter og andre naturalytelser enn føderådsbolig, inngår som vederlag ved vurdering av om tre-fjerdedelskravet er oppfylt. Kapitalisert verdi av føderådsbolig eller borett overfor selgeren, skal imidlertid aldri inngå i denne vurderingen fordi det ved fastsettingen av salgsverdien for eiendommen er tatt hensyn til boretten.

Ved samlet overdragelse som omfatter både landbrukseiendommen og andre eiendeler, f.eks. løsøre og/eller annen fast eiendom, må vederlaget fordeles før det kan fastslås om vilkåret om at vederlaget ikke må overstige 75 % av antatt salgsverdi er oppfylt. Vilkåret er oppfylt hvis det er avtalt et samlet vederlag som ved en fordeling mellom landbrukseiendommen og andre eiendeler, tilsvarer maksimalt 75 % av markedsverdien for landbrukseiendommen og maksimalt 100 % av verdien på andre eiendeler. Som vederlag regnes også verdien av skatteposisjoner uten tilknytning til eiendeler som overtas av kjøperen ved gavesalg etter reglene om skattemessig kontinuitet, jf. sktl. § 9-7 tredje ledd. Dette gjelder f.eks. positiv gevinst- og tapskonto og negativ saldo. Verdien av skattebesparende skatteposisjoner som overtas, f.eks. negativ gevinst- og tapskonto og fremførbart underskudd, reduserer det samlede vederlag. Skatteposisjonen verdsettes som utgangspunkt til nåverdien av fremtidig kontantstrøm. Hvilke forutsetninger som skal legges til grunn ved en slik verdsettelse vil ofte være usikre. Skatt­yterens beregning fravikes kun dersom den er åpenbart uriktig. Verdien av ev. skatteposisjoner inngår også i den ordinære gevinstberegningen, se pkt. 9, og emnet «Utgangsverdi», pkt. 5.

Om fordelingen, se pkt. 9.3.

Eksempel
Ved en samlet overdragelse fra foreldre til barn er det avtalt et samlet vederlag på kr 3 500 000. Vederlaget består av kontanter, gjeldsovertakelse og skatteposisjoner. Dette omfatter følgende formuesobjekter:
Fast eiendom i landbruket (inkl. våningshus) har en antatt salgsverdi (markedsverdi)på kr 2 000 000. Av det totale vederlaget henføres kr 1 500 000 til den faste eiendommen, som tilsvarer 75 % av markedsverdien for denne.
Campingplass har en antatt salgsverdi (markedsverdi) på kr 800 000. Kr 800 000 av det totale vederlaget henføres til campingplassen.
Løsøre har en antatt salgsverdi (markedsverdi) på kr 1 200 000. Kr 1 200 000 av det totale vederlaget henføres til løsøret.
Vilkårene for skattefrihet er oppfylt, siden vederlaget for den faste eiendommen i landbruket svarer til 75 % av markedsverdien, og vederlaget for campingplassen og løsøret tilsvarer markedsverdien for disse eiendelene.