9.3 Avsetningsgrunnlaget

9.3.1 Generelt

Grunnlaget for beregning av maksimal avsetning til reineierfond er årets inntekt av reindriftsvirksomhet i alle kommuner, eventuelt etter gjennomsnittsberegning, men før reindriftsfradrag. Inntekten regnes etter fradrag for årets underskudd i reindriftsvirksomhet i andre kommuner og fradrag for tidligere års fremførbare underskudd uansett hvordan dette er oppstått (bortsett fra underskudd ved drift av våningshus på gårdsbruk). Gjeldsrenter mv. og andre beløp som føres direkte i skattemeldingen, skal derimot ikke redusere beregningsgrunnlaget.

Tidligere års avsetning til reineierfond som tillegges i årets inntekt, skal ikke tas med i avsetningsgrunnlaget. Det samme gjelder renter av reineierfond som behandles på samme måte som selve reineierfondet.

Skattepliktige sykepenger og dagpenger under arbeidsløyse skal heller ikke tas med i beregningsgrunnlaget.

9.3.2 Dødsfall

Det kan ikke settes av til reineierfond i avdødes navn for dødsåret. Dødsbo, gjenlevende ektefelle/samboer i uskifte eller enearving som overtar avdødes reindriftsvirksomhet udelt, kan ta med avdødes inntekt av reindrift i sitt avsetningsgrunnlag, jf. sktl. § 8-3 syvende ledd annet punktum.

Om behandling av innestående på fondskonto ved dødsfall, se pkt. 9.9.4.

9.3.3 Ektefeller

Hvis bare en av ektefellene (hovedutøver) krever avsetning til reineierfond, kan inntekt av felles bedrift tas med i avsetningsgrunnlaget før noen del overføres til særskilt fastsetting hos den andre ektefellen. Har ektefellene registrert virksomheten som et selskap med deltakerfastsetting og inngått selskapsavtale, kan ikke begge ektefellenes andel av selskapsinntekten tas med i avsetningsgrunnlaget hos den ene. Hver av dem anses i et slikt tilfelle som separate selskapsdeltakere, se pkt. 9.1.3.

9.3.4 Barn

Barns inntekt av reindrift som skattlegges hos foreldrene, tas med i avsetningsgrunnlaget.