4.3 Beregning av gevinst/tap

4.3.1 Inngangsverdi for innehaveren

Opsjonens inngangsverdi er for

  • den opprinnelige innehaveren: opsjonspremien
  • en senere kjøper: kjøpesummen for opsjonen
  • opsjon mottatt som arv eller som gave: opsjonspremien hos arvelater/giver, eller kjøpesummen dersom arvelater/giver har ervervet opsjonen i annenhåndsmarkedet

Transaksjonskostnader kan føres til fradrag i alminnelig inntekt når opsjonen realiseres, jf. sktl. § 9-10 femte ledd. Dette vil f.eks. omfatte meglerprovisjon, megleravgift og handelsavgift.

4.3.2 Innløsning av kjøpsopsjon, innehaver

Ved beregning av gevinst/tap hos innehaver ved innløsning av en kjøpsopsjon, må en

  • først ta utgangspunkt i det underliggende objektets markedsverdi på innløsningstidspunktet (ved differanseavregning, verdien av referansestørrelsen på innløsningstidspunktet), og
  • fra dette beløpet trekke den innløsningsprisen innehaveren har betalt for det underliggende objektet i henhold til opsjonsavtalen (ved differanseavregning den fastsatte verdien som referansestørrelsen skal sammenlignes med ifølge opsjonsavtalen).

Se sktl. § 9-10 tredje ledd bokstav a nr. 2.

Gevinsten/tapet settes til forskjellen mellom differansen ovenfor og inngangsverdien for opsjonen, se pkt. 4.3.1.

Bestemmelsene i sktl. § 10-31 første ledd fjerde punktum og annet ledd annet punktum om oppjustering av henholdsvis gevinst og tap med 1,44 gjelder ikke for finansielle opsjoner. Dette gjelder selv om opsjonen har aksjer som underliggende objekt.

Eksempel på innløsning av kjøpsopsjon
A (innehaver) har inngått en opsjonsavtale med B (utsteder) om rett til kjøp av 1000 aksjer i selskap X for kr 100 000. Ved inngåelsen av opsjonsavtalen betaler A kr 10 000 i opsjonspremie (innehavers inngangsverdi) til B. Innen opsjonens bortfallsdato stiger markedsverdien på aksjene i selskap X til kr 118 000. Forutsatt at A benytter sin rett etter opsjonen vil han her få en skattepliktig gevinst på kr 8 000. Gevinsten beregnes slik:
Markedsverdi for aksjene:
kr
118 000
÷
Innløsningspris for aksjene:
kr
100 000
=
Utgangsverdi for opsjonen:
kr
18 000
÷
Inngangsverdi for opsjonen (opsjonspremie):
kr
10 000
=
Gevinst:
kr
8 000
I tillegg gis fradrag i alminnelig inntekt for eventuelle transaksjonskostnader.
For innehaver av opsjonen som er kjøper av aksjene, settes inngangsverdien for aksjene til markedsverdien på innløsningstidspunktet, dvs. kr 118 000.

4.3.3 Innløsning av salgsopsjon, innehaver

Ved beregning av gevinst/tap hos innehaver ved innløsning av en salgsopsjon må det

  • tas utgangspunkt i innløsningsprisen, det vil si det beløpet innehaveren får for det underliggende objektet, (ved differanseavregning, den verdien som den variable referansestørrelsen skal sammenlignes med), og
  • fra dette beløpet trekkes det underliggende objektets markedsverdi på innløsningstidspunktet (eventuelt verdien av referansestørrelsen på innløsningstidspunktet).

Se sktl. § 9-10 tredje ledd bokstav a nr. 3.

Gevinsten settes til forskjellen mellom differansen ovenfor og inngangsverdien for opsjonen, se pkt. 4.3.1.

Bestemmelsene i sktl. § 10-31 første ledd fjerde punktum og annet ledd annet punktum om oppjustering av henholdsvis gevinst og tap med 1,44 gjelder ikke for finansielle opsjoner. Dette gjelder selv om opsjonen har aksjer som underliggende objekt.

4.3.4 Innløsning av salgsopsjon, gevinst/tap hos innehaveren vedrørende det underliggende objektet

I tillegg til beregning av gevinst/tap på salgsopsjon, må en ta standpunkt til skatteplikt/tapsfradrag for det underliggende objektet som innehaveren selger ved innløsning av en salgsopsjon.

Gevinst/tap vedrørende det underliggende objektet settes til differansen mellom markedsverdien som er brukt ved skattlegging av opsjonen, og skatt­yters inngangsverdi for det solgte objektet. For aksjer som er underliggende objekt, gjelder vanlige regler om beregning av gevinst eller tap. For personlig aksjonær innebærer dette at gevinst (etter fradrag for ev. ubenyttet skjerming) eller tap blir multiplisert med 1,44 ved skatteberegningen, jf. sktl. § 10-31 første ledd fjerde punktum. Nærmere om dette, se emnet «Aksjer – realisasjon».

Eksempel på innløsning av salgsopsjon
A (innehaveren) inngår en opsjonsavtale med B (utsteder) om at A i et bestemt tidsrom har rett til å selge 1000 av sine aksjer i selskap X for kr 70 000 (innløsningsprisen). A’s kostpris for disse aksjene er kr 40 000. For å påta seg risikoen for eventuelle kurssvingninger mottar B en opsjonspremie fra A på kr 9 000 (inngangsverdi). Før salgsopsjonens bortfallsdato har markedsverdien på aksjene i selskapet (X) falt til kr 50 000. Hvis A innen bortfallsdatoen benytter seg av sin innløsningsrett overfor B vil han få en gevinst på kr 11 000. Gevinsten beregnes slik:
Innløsningspris for aksjene:
kr
70 000
÷
Markedspris for aksjene:
kr
50 000
=
Utgangsverdi for opsjonen:
kr
20 000
÷
Inngangsverdi for opsjonen:
kr
9 000
=
Gevinst:
kr
11 000
I tillegg gis fradrag i alminnelig inntekt for eventuelle transaksjonskostnader.
Gevinsten ved realisasjon av aksjene (det underliggende objekt) beregnes slik:
Kr 50 000 (markedsverdien) – kr 40 000 (kostpris for aksjene) = kr 10 000
A får i dette eksempelet en alminnelig inntekt på kr 21 000 (opsjonsgevinst kr 11 000 pluss aksjegevinst kr 10 000).
Aksjegevinsten skal multipliseres med 1,44 ved skatteberegningen, jf. sktl. § 10-31 første ledd fjerde punktum.

4.3.5 Salg av opsjonen

Gevinst/tap ved salg av opsjonen settes til differansen mellom salgssummen og opsjonens inngangsverdi, se ovenfor.

4.3.6 Stengningshandel

Ved stengningshandel utgjør innehaverens gevinst/tap differansen mellom opsjonens inngangsverdi og det beløpet han mottar ved utstedelse av opsjonen med motsatt posisjon (utgangsverdi), se ovenfor.

4.3.7 Bortfall av opsjonen

Bortfallsdato er den dagen opsjonen forfaller. Har opsjonen da en positiv verdi for innehaveren, vil den normalt innløses til opsjonskurs.

Faller opsjonen bort fordi den ikke har noen verdi for innehaveren på forfallsdatoen, settes tapet for innehaveren til opsjonens inngangsverdi (betalt premie), se ovenfor. Tilsvarende vil da gevinsten for utstederen være lik utgangsverdien (mottatt premie).

Faller opsjonen bort ved at innehaveren frafaller sin rett mot vederlag (fra utsteder), settes gevinsten/tapet for innehaveren til differansen mellom det beløpet utstederen betaler for å fri seg fra sine plikter etter opsjonen, og det beløpet innehaveren har betalt for opsjonen (inngangsverdi/betalt premie).

Børsnoterte standardiserte (aksje-)opsjoner vil bli innløst automatisk (av oppgjørssentralen) dersom de har en positiv verdi for innehaveren på bortfallstidspunktet. Innehaveren kan likevel reservere seg mot innløsning. Normalt gjøres dette dersom (den positive) opsjonsverdien med fradrag for omkostninger likevel vil komme ut med negativ verdi for innehaveren.