2 Fribeløp i formuesskatt

Fribeløpet ved beregningen av skatt på formue til kommunen er avhengig av om skatt­yter har rett på personfradrag etter sktl. § 15-4, jf. SSV § 2-3, og om skatt­yteren dermed hører til i skatteklasse 1. Om hvem som har krav på personfradrag og dermed faller inn under skatteklasse 1, se pkt. 3. Skatt­ytere som ikke har krav på personfradrag skattlegges i klasse 0, og har ikke krav på fribeløp ved skattleggingen av formuen.

Fribeløp ved beregning av skatt på formue til staten er ikke avhengig av at man har rett til personfradrag. Etter SSV § 2-1 har alle personlige skatt­ytere og dødsbo krav på fribeløp.

Om størrelsen av fribeløp ved beregning av skatt på formue, se SSV § 2-1 og § 2-3, samt tabell i «Satser mv.» bak i Skatte-ABC under «Skatte- og avgiftssatser».

Nytt for inntektsåret 2022

SSV § 2‑3 for inntektsåret 2022 inneholder ikke lenger et krav om at fribeløp i beregningsgrunnlaget for formuesskatt til kommunen kun gis til person som har rett til personfradrag. Med virkning fra og med inntektsåret 2022 gis det dermed et fribeløp i formuesskatt til kommunen til alle personlige skatt­ytere.