16.5 Bygninger

16.5.1 Generelt

Hovedregelen er at bygninger som brukes i økonomisk aktivitet kan avskrives, med unntak for boligbygg. Ved vurderingen av hvilken saldogruppe som skal benyttes, er det avgjørende hvilke aktiviteter som foregår i bygget. Se HRD i Utv. 2005/465 (Rt. 2005/306) og pkt. 6.

Om egen boligdel i avskrivbart bygg, se pkt. 8.2.3. Grunnen under bygninger kan ikke avskrives, se likevel pkt. 16.17.

Om skille mellom bygning og grunn, se pkt. 16.17.

16.5.2 En eller flere bygninger

Frittstående bygninger anses som flere driftsmidler selv om de står på samme matrikkelnummer og eies av samme skatt­yter. Bygninger som ligger inntil hverandre og med gjennomgang slik at de kan fungere som én bygning, anses som ett driftsmiddel med mindre de er seksjonert. Hvorvidt et bygningskompleks i andre tilfeller anses som én eller flere bygninger må vurderes konkret. I utgangspunktet må det legges vekt på om bygningskomplekset etter en eksteriørmessig bedømmelse framstår som ett eller flere bygg og den interiørmessige/bruksmessige tilknytningen.

Hver seksjon i en seksjonert bygning behandles som et eget bygg/driftsmiddel.

16.5.3 Kombinerte bygg

Et kombinert bygg som ikke er seksjonert, kan avskrives dersom mer enn halvparten av leieverdien gjelder bruk som gir rett til avskrivning. Ved vurderingen av om bygget er avskrivbart, medregnes leieverdien av både egen og utleid boligdel.

Når de enkelte delene av et avskrivbart bygg isolert sett kan henføres til forskjellige saldogrupper, eller deler av bygget ikke er avskrivbart (boligdel), vurderes bygget under ett i forhold til spørsmålet om henføring til saldogruppe. Ved denne vurderingen skal egen boligdel holdes utenfor. Eventuell utleid boligdel regnes med under saldogruppe i. Kan f.eks. minst 50 % av den samlede utleieverdien av bygget henføres til gruppen forretningsbygg, skal hele bygningen (inkl. eventuell utleiebolig, men ekskl. egen boligdel) avskrives i denne gruppen (gruppe i).

16.5.4 Seksjonert bygg

Er bygget delt i eierseksjoner etter lov 16. juni 2017 nr. 65 om eierseksjoner, bedømmes hver seksjon for seg når det gjelder spørsmålet om seksjonene er avskrivbare og hvilken saldogruppe seksjonene skal gå inn på. Dette gjelder selv om seksjonene eies av samme skatt­yter. Kostpris for seksjonens andel av fellesareal i bygget, tas inn på samme saldo som kostpris for seksjonen.

Et bygg anses seksjonert når seksjoneringen er tinglyst. Seksjoneringen og hva hver seksjon omfatter er bindende ved fastsettingen.

16.5.5 Administrasjonsbygg

Administrasjonsbygg behandles som forretningsbygg. Slike bygninger som ligger innenfor et område hvor det foregår industriell produksjon, og som inngår som ledd i den samlede produksjonsvirksomheten, skal likevel avskrives på saldogruppe h for bygg og anlegg.

16.5.6 Boligbygg, generelt

Regelen om at boligbygg ikke kan avskrives gjelder i utgangspunktet for alle slags boligbygg, herunder pendlerboliger, fritidsboliger, leiegårder, våningshus, kårboliger og forpakterboliger på gårdsbruk. Når bygningen ikke kan avskrives, kan heller ikke faste tekniske installasjoner i bygget avskrives.

16.5.7 Boligbygg, kortidsutleie av boliger og hytter

Boliger og hytter som nyttes til korttidsutleie, med stadig skifte av leieboere, kan avskrives. Dette gjelder f.eks. utleiehytter, hoteller, asyl- og flyktningemottak samt vanlige boliger/leiligheter som hovedsakelig anvendes til kortidsutleie, f.eks. via nettbasert markedsplass som bl.a. Airbnb. Bedriftshytter med stadig skifte av brukere kan også avskrives når denne bruken er av betydelig omfang. Om utleiehytter, se også emnet «Jordbruk – allment». Om sjablongbeskatning ved korttidsutleie av egen bolig og fritidsbolig, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)». Om gjeterhytter i reindriftsnæringen, se emnet «Reindrift», pkt. 7.16.

Tar eieren en tidligere saldoavskrevet bolig mv. i bruk som egen bolig/fritidsbolig, foreligger vilkårene for uttaksbeskatning. Om uttaksbeskatning, se emnet «Uttak av formuesobjekter og/eller tjenester».

16.5.8 Boligbygg, arbeider-/funksjonærboliger

Funksjonær- og arbeiderboliger kan avskrives når disse ved en samlet vurdering er så nær tilknyttet bedriftens virksomhet at de naturlig kan likestilles med egentlige driftsbygninger. Avskrivningsretten er her også betinget av at bygningen(-e) er utsatt for særlig verdiforringelse dersom eierens virksomhet legges ned. Er disse vilkårene ikke oppfylt, kan det ikke kreves fradrag for avskrivning på slike boliger. Se HRD i Utv. II/184 (Rt. 1923/96) (Sulitjelma – avskrivninger ble godtatt) og Utv. 1972/503 (Rt. 1972/874) (Viking–Askim – avskrivninger ble ikke godtatt). Funksjonær- og arbeiderboliger avskrives eventuelt i saldogruppe h (bygg og anlegg).

16.5.9 Boligbygg, røkterbolig mv.

Om avskrivning på røkterbolig mv., se emnet «Jordbruk – allment», pkt. 10.8.5.

16.5.10 Boligbygg, skogskoie

Om avskrivning på skogskoie mv., se emnet «Skogbruk», pkt. 17.30.

16.5.11 Flyttbare bygg

For flyttbare bygg må det vurderes konkret om bygget skal avskrives i saldogruppe d eller h. Anleggsbrakker ment til midlertidig bruk under en anleggsperiode, og som har midlertidige løsninger for tilknytning til strøm, vann og avløp, avskrives i saldogruppe d, se avgjørelse i Skatteklagenemnda (stor avdeling) NS 142/2017. Anleggsbrakkene ble i dette tilfellet brukt i gjennomsnitt mellom sju og åtte måneder på samme sted, og aldri mer enn to år.

Brakker og plasthaller som er satt opp på faste fundamenter og ment for mer enn rent midlertidig bruk, avskrives normalt i saldogruppe h.

16.5.12 Boligbygg, stabbur

Om avskrivning på stabbur, se emnet «Jordbruk – allment», pkt. 10.58.

16.5.13 Terminalbygg på lufthavn

Terminalbygg på lufthavn må normalt anses som forretningsbygg da det hovedsakelig vil bestå av kontorarealer, publikumsarealer med tjenesteyting i form av service- og infosenter samt forretninger og kiosker. Dette gjelder selv om en mindre del av arealene vil bestå av bevertningssteder, se avgjørelse i Skatteklagenemnda (stor avdeling) NS 7/2016.