1.2 Hva som er jordbruk og hagebruk

1.2.1 Generelt

Som jordbruk og hagebruk regnes virksomhet som ved bruk av jorda og/eller gjennom husdyrhold produserer mat eller fôr.

Som jordbruk og hagebruk i denne forbindelse regnes også:

  • gartneridrift
  • dyrking av blomster og andre plantevekster på friland eller under glass, plast og lignende, samt tiltrekking av planter (produksjon av planter fra frø eller stiklinger)
  • pelsdyrnæring
  • avl, oppdrett (til to års alder) og oppstalling av hest såfremt dette skjer ved utnyttelse av gårdens produksjonsmidler og hovedsakelig (mer enn 50 %) ved bruk av egenprodusert fôr
  • bihold

Se FSFIN § 8-1-11 bokstav a nr. 1 til 5.

I utgangspunktet er det et vilkår at omfanget av de ovennevnte aktivitetene i seg selv er tilstrekkelig for at det skal foreligge jord- og hagebruksvirksomhet som gir rett til jordbruksfradrag. Andre aktiviteter som inngår som en integrert del av jordbruksvirksomheten må etter omstendighetene kunne regnes med i en vurdering av om det foreligger virksomhet. Dette kan bl.a. være aktuelt for aktiviteter som nevnt i FSFIN § 8-1-11 nr. 6, se pkt. 2.2.1. Se også HRD i Utv. 1995/1127 (Rt. 1995/1422) (Kiønig), og emnet «Virksomhet – allment», pkt. 3.5.2.

1.2.2 Inntekt av alpakkahold

Inntekt ved hold av alpakka omfattes også av reglene om jordbruksfradrag.

1.2.3 Inntekt av reindrift og skogbruk

Inntekt av skogbruk og reindrift gir ikke rett til jordbruksfradrag. Om eget reindriftsfradrag, se emnet «Reindrift», pkt. 10.