1 Fordel ved fri avis og nyhetstjenester

Fordel ved privat tilgang til en eller flere aviser eller nyhetstjenester dekket av arbeidsgiver er ikke skattepliktig når det foreligger tjenstlig behov for den ansatte til å disponere tjenesten, se FSFIN § 5-15-5 tredje ledd første punktum. Skattefritaket gjelder både elektronisk tilgang og tilgang til papiraviser mv., og uavhengig av antall. Det gjelder også uavhengig av om skatt­yter har tilgang på arbeidsstedet, fritiden eller begge deler.

Vilkåret om «tjenstlig behov» skal praktiseres liberalt. Det er tilstrekkelig at det er relevant for arbeidstakerens stilling å holde seg oppdatert på nyhetsbildet, eller den eller de avisene eller nyhetstjeneste som arbeidsgiver dekker, se Prop. 86 LS (2017-2018) pkt. 2.4.5.

For arbeidstakere som ikke oppfyller vilkårene om tjenstlig behov, anses tilgangen utenfor arbeidssituasjonen som skattepliktig. Fordelen utgjør kostnadene ved et individuelt abonnement på avisen eller nyhetstjenesten. Om skattefrihet etter reglene om gaver i arbeidsforhold, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.». Om skattefrihet etter reglene om personalrabatt, se nærmere «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 5.

Med nyhetstjenester menes etter FSFIN § 5-15-5 tredje ledd annet punktum jf. mval. § 6-2 annet ledd og merverdiavgiftsforskriften § 6-2-1, elektroniske nyhetstjenester som

a)

i hovedsak inneholder en bred dekning av nyhets- og aktualitetsstoff

b)

er rettet mot allmennheten

c)

har en ansvarlig redaktør

d)

publiseres ukentlig eller oftere