2.1 Intern rett

2.1.1 Bosatt/hjemmehørende i Norge

Personer bosatt i Norge er skattepliktige hit for formue i fast eiendom som befinner seg i Norge og i utlandet, jf. sktl. § 2-1 niende ledd. Dette gjelder også for selskaper og innretninger, jf. § 2-2 sjette ledd, i den grad disse er formuesskattepliktige. Se emnet «Formue», pkt. 2.2.

I noen tilfeller skal også andeler i ferieanlegg (time-share) i utlandet sees på som fast eiendom, se emnet «Bolig – tidsparter (time-share)».

Formuesverdi for fast eiendom i utlandet skal verdsettes etter tilsvarende regler som for fritidseiendom i Norge. Nærmere om verdsetting av fritidseiendom, se emnet «Bolig – formue», pkt. 3. Om næringseiendom, se emnet «Formue». Eventuell formuesverdi fastsatt av utenlandske skattemyndigheter skal ikke legges til grunn.

2.1.2 Bosatt/hjemmehørende i utlandet

Personer bosatt og selskaper mv. hjemmehørende i utlandet, er etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav a skattepliktige hit for formue i fast eiendom i Norge. Utenlandske selskaper og innretninger som ville vært fritatt for formuesskatt etter § 2-36 første ledd om de hadde vært norske, er fritatt for formuesskatt. Om omfanget av skattefritaket, se emnet «Formue», pkt. 2.2. Om fradrag for gjeld, se pkt. 5.2.