8.1 Overføring/samordning i samme inntektsår

8.1.1 Generelt

Negativ beregnet personinntekt etter foretaksmodellen kan fremføres mot positiv beregnet personinntekt i senere år fra den samme beregningsenheten, jf. sktl. § 12-13 første ledd. Negativ beregnet personinntekt kan som hovedregel ikke overføres til fradrag i positiv personinntekt beregnet etter foretaksmodellen fra andre beregningsenheter i et enkeltpersonforetak. Om unntak, se nedenfor. Negativ personinntekt kan heller ikke trekkes fra i sykepenger som erstatter inntekt fra virksomhet.

8.1.2 Ektefeller

Negativ beregnet personinntekt hos den ene av ektefellene kan ikke overføres til fradrag i den andre ektefellens positive personinntekt, jf. sktl. § 12-3. Om tilordning av negativ beregnet personinntekt fra enkeltpersonforetak hvor alminnelig inntekt er positiv, se pkt. 7.2.

8.1.3 Virksomheter med forskjellig trygdeavgiftssats

Det kan forekomme at atskilte virksomheter som kunne ha gått inn i samme beregningsenhet, se pkt. 3.2, likevel er avskåret fra dette fordi virksomhetene har forskjellige trygdeavgiftssatser. Se emnet «Personinntekt – trygdeavgift/pensjonspoeng». Beregnet negativ personinntekt i en slik virksomhet kan likevel, etter skatt­yters valg, samme år overføres til fradrag i positiv personinntekt beregnet etter foretaksmodellen i en annen beregningsenhet i enkeltpersonforetak, når det bare er trygdeavgiftssatsene som hindrer at virksomhetene inngår i samme beregningsenhet. Overføring av beregnet negativ personinntekt fra en beregningsenhet til fradrag i positiv beregnet personinntekt fra en annen beregningsenhet, må foretas det første året det er anledning til det. Gjør ikke skatt­yter det, kan den negative personinntekten bare fremføres mot positiv beregnet personinntekt i den beregningsenheten hvor den oppsto. Om når krav om samordning må fremmes, se pkt. 8.5.

8.1.4 Virksomheter innen primærnæringene

Negativ beregnet personinntekt innen primærnæringene fra en beregningsenhet i enkeltpersonforetak kan, etter skatt­yterens valg, i visse tilfeller komme til fradrag i positiv beregnet personinntekt innen primærnæringene fra annen beregningsenhet i samme enkeltpersonforetak. Som primærnæring regnes virksomhet innen jordbruk, skogbruk, reindrift, pelsdyroppdrett, fiske, sel og småhvalfangst, men ikke akvakultur (fiskeoppdrett mv.) eller salg av tare og tang, se emnet «Personinntekt – trygdeavgift/pensjonspoeng». Det er ikke et vilkår at den negative personinntekten er i samme primærnæring som den positive. Overføring av beregnet negativ personinntekt fra en beregningsenhet til fradrag i positiv beregnet personinntekt fra en annen beregningsenhet, må foretas det første året det er anledning til det. Gjør ikke skatt­yter det, kan den negative personinntekten bare fremføres mot positiv beregnet personinntekt i den beregningsenheten hvor den oppsto. For øvrig er det en forutsetning for slik samordning at vilkårene som nevnt under pkt. 3.2, er oppfylt, jf. FSFIN § 12-20-1.

Om når krav om samordning må fremmes, se pkt. 8.5.

8.1.5 Flere virksomheter med høy grad av innholdsmessig og økonomisk nærhet

Når det i et enkeltpersonforetak reelt sett drives flere virksomheter, kan beregnet negativ personinntekt fra en virksomhet, etter skatt­yterens valg, trekkes fra i positiv beregnet personinntekt i en annen virksomhet innenfor foretaket hvis det foreligger høy grad av innholdsmessig og økonomisk nærhet mellom dem, se FSFIN § 12-20-1 jf. § 10-42-3. Overføring av beregnet negativ personinntekt fra en beregningsenhet til fradrag i positiv beregnet personinntekt fra en annen beregningsenhet, må foretas det første året det er anledning til det. Gjør ikke skatt­yter det, kan den negative personinntekten bare fremføres mot positiv beregnet personinntekt i den beregningsenheten hvor den oppsto. Når det er foretatt slik samordning av personinntekten, skal trygdeavgiften beregnes av nettoresultatet etter satsen som gjelder for den virksomheten som har gitt positiv personinntekt vedkommende inntektsår, jf. FSFIN § 12-20-1 siste punktum. Om når det foreligger høy grad av innholdsmessig og økonomisk nærhet, se pkt. 3.2.3.

8.1.6 Fradrag i arbeidsgodtgjørelse fra selskap med deltakerfastsetting

Negativ beregnet personinntekt fra enkeltpersonforetak kan, etter skatt­yterens valg, trekkes fra i særskilt arbeidsgodtgjørelse fra selskap med deltakerfastsetting hvis vilkårene ovenfor er oppfylt, se FSFIN § 12-20-1, jf. § 10-42-3 bokstav c. Slik avregning må foretas det første året det er anledning til det. Gjør ikke skatt­yter det, kan den negative personinntekten bare fremføres mot positiv beregnet personinntekt i enkeltpersonforetaket.

8.1.7 Arv/gave

En arving, gjenlevende ektefelle/samboer i uskifte eller gavemottaker som overtar en virksomhet med kontinuitet etter sktl. § 9-7, kan trekke negativ personinntekt i denne virksomheten fra i positiv beregnet personinntekt i en annen virksomhet som vedkommende driver selv. En forutsetning er at vilkårene for slik samordning ellers er oppfylt. Tilsvarende kan negativ personinntekt fra en virksomhet drevet av arving, gjenlevende ektefelle/samboer eller gavemottaker, avregnes mot positiv personinntekt fra en virksomhet som overtas fra avdøde/giveren.