3.4 Tilbakebetalt utbytte som er skattlagt

Blir en utbytteutdeling tilbakeført til selskapet, for eksempel fordi den er ulovlig uten at tilbakebetalingen hindrer at utbyttet er innvunnet, skal aksjonæren ved en senere utdeling ikke skattlegges for det beløpet som han tidligere er skattlagt for. Tilbakeføring kan skje ved at beløpet betales tilbake til selskapet eller ved at det etableres en fordring på tilbakebetalingen. Fordringen kan så gjøres opp ved at det besluttes utdelt et utbytte med et tilsvarende beløp som motregnes mot fordringen. Dersom et selskap med fordring på tilbakebetaling av ulovlig utbytte blir overdratt til et annet selskap som aksjonæren eier, kan fordringen gjøres opp ved at fordringen først deles ut som utbytte fra det overdragende til det overtakende selskapet. Deretter motregnes fordringen i utbytte som besluttes utdelt til aksjonærene fra dette overtakende selskapet.

Skjer tilbakebetaling uten at det foretas slik motregning, må tilbakebetalingen behandles som innbetalt kapital, og legges til inngangsverdien på aksjene. Skjer tilbakebetalingen til selskapet etter at selskapet har blitt overdratt til et annet selskap som aksjonæren eier, behandles tilbakebetalingen som innbetalt kapital og legges til inngangsverdien i dette selskapet. Tilbakebetalingen får betydning for skjermingsgrunnlaget. Realiseres aksjene uten at det er foretatt noen utdeling uten beskatning, vil den oppjusterte inngangsverdien bli lagt til grunn ved beregning av gevinst/tap. 

Dersom aksjene er realisert i 2016 eller senere uten at oppjustert inngangsverdi har blitt lagt til grunn ved skattefastsettingen, kan aksjonæren oppjustere inngangsverdien ved innlevering av endringsmelding, se sktfvl. § 9-4. Har realisasjonen skjedd i et tidligere år, skal skattefastsettingen for realisasjonsåret endres dersom det kan skje innenfor femårsfristen i sktfvl. § 12-6 første ledd. Se SKD 23. februar 2016 i Utv. 2016/836. Hvis slik endring ikke kan foretas innenfor femårsfristen og realisasjonen har skjedd til et annet selskap aksjonæren eier, kan det tilbakebetalte beløpet anses som innbetalt kapital og tillegges aksjonærens inngangsverdi i det overtakende selskapet. Tilbakebetalingsbeløpet får da betydning for skjermingsgrunnlaget i det overtakende selskapet.

Skjer tilbakebetaling etter at aksjene er realisert, f.eks. etter krav fra selskapets konkursbo, må skatt­yter gis fradrag for tilbakebetaling til konkursboet. Ved skattefri fusjon etter sktl. § 11-2 skal skattlagt utbytte som har blitt tilbakebetalt til det overdragende selskapet anses som innbetalt kapital og tillegges inngangsverdien på aksjene i det overtakende selskapet. Tilbakebetalingsbeløpet får da betydning for skjermingsgrunnlaget i det overtagende selskapet. Nærmere om fusjon, se emnet «Fusjon – innenlands».