13.2 Krav til selskapsregnskapet og den konsoliderte balanseoppstillingen for den norske delen av konsernet

Ved anvendelsen av den egenkapitalbaserte unntaksregelen i sktl. § 6-41 åttende ledd, må selskapsregnskapet, eller den konsoliderte balanseoppstillingen for den norske delen av konsernet, være utarbeidet etter de samme regnskapsprinsippene som konsernregnskapet, se sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav c første punktum.

Hvis skatt­yter påberoper seg den egenkapitalbaserte unntaksregelen i sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav a nr. 2, må det utarbeides en særskilt konsolidert balanseoppstilling for den norske delen av konsernet som om konsernet bare består av den norske delen, jf. sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav e.

Er det anvendt ulike prinsipper mv. i selskapsregnskapet eller den konsoliderte balanseoppstillingen for den norske delen av konsernet vs. konsernregnskapet, må selskapsregnskapet eller den konsoliderte balanseoppstillingen for den norske delen av konsernet omarbeides i samsvar med de regnskapsprinsippene som konsernregnskapet er utarbeidet etter, jf. sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav c annet punktum.

Det kreves ikke at presentasjonsvalutaen eller regnskapsvalutaen i skatt­yters regnskap, eller den konsoliderte balanseoppstillingen for den norske delen av konsernet, er den samme som i konsernregnskapet. Det må tas utgangspunkt i presentasjonsvalutaen eller regnskapsvalutaen i det regnskapet som er avlagt og innsendt til Regnskapsregisteret. For den konsoliderte balanseoppstillingent for den norske delen av konsernet må presentasjonsvaluta og regnskapsvaluta være i tråd med regnskapsstandarden som den konsoliderte balanseoppstillingen for den norske delen av konsernet er utarbeidet etter. Se FIN 30. januar 2019 i Utv. 2019/757.