8.8 Bil til disposisjon en del av året

Har skatt­yteren bare hatt bil til disposisjon til privat bruk en del av året, skal fordelsbeskatningen gjennomføres for det antall hele og påbegynte kalendermåneder (beregnet etter tolvdeler) som bilen har vært til disposisjon, jf. FSFIN § 5-13-6 første ledd.

Skatt­yter som har firmabil til disposisjon i utlandet og som får utlandsoppholdet avbrutt f.eks. som følge av koronautbruddet, fordelsbeskattes ikke for de månedene bilen ikke kan disponeres av skatt­yteren, se SKD 8. august 2020 i Utv. 2020/845. Stilles en annen bil til disposisjon for skatt­yteren i den perioden han oppholder seg i Norge gjelder de ordinære firmabilreglene, jf. sktl. § 5-13.

Om brukshindring i tidsrom hvor skatt­yteren disponerer en yrkesbil/har bil stilt til disposisjon av arbeidsgiver, se pkt. 8.4.

Er det eieren som bruker bilen privat, vil forholdsmessig beskatning f.eks. være aktuelt dersom bilen blir yrkesbil eller opphører å være yrkesbil i løpet av inntektsåret.

Er bilen stilt til disposisjon for andre enn eieren, vil slik forholdsmessig fordelsbeskatning f.eks. være aktuelt dersom bilordningen er innført i løpet av inntektsåret. Videre kan det forekomme at bilordningen opphører f.eks. fordi skatt­yteren slutter hos vedkommende arbeidsgiver.