6.3 Gaver som direkte erstatter arbeidsvederlag

I noen tilfeller arbeider personer frivillig i hel- eller deltidsstilling for en organisasjon uten at organisasjonen selv utbetaler lønn for arbeidet. «Avlønningen» av medarbeiderne er basert på at frivillige bidragsytere gir pengestøtte eller gaver direkte til den enkelte medarbeider til dekning av deres livsopphold.

Når slik gave og pengestøtte ytes fra mottakerens nære familie, kan det generelt legges til grunn at giver har hatt gavehensikt og at gaven er skattefri, se sktl. § 5-50 tredje ledd og Skattedirektoratets retningslinjer av 29. mai 2015. Som nær familie anses mottakers

  • slektninger i rett opp- eller nedstigende linje (f.eks. barn, barnebarn, foreldre, besteforeldre og oldeforeldre)
  • fosterforeldre og fosterbarn
  • søsken, svigerfamilie, tanter og onkler, nieser og nevøer

Gaver og pengestøtte som mottas fra andre enn mottakers nære familie anses normalt som skattepliktig lønn, se sktl. § 5-10 bokstav a jf. § 5-1 første ledd. Om fradragsrett for giver for slike ytelser, se pkt. 7.

Dersom mottaker kan sannsynliggjøre at en giver som ikke er i nær familie har hatt gavehensikt fordi støtten ikke har sammenheng med det arbeidet som mottakeren gjør for organisasjonen, kan støtten anses som skattefri gave etter sktl. § 5-50 tredje ledd. Dette kan f.eks. være pengegaver som ytes i forbindelse med fødselsdager, eller at giver også har gitt tilsvarende ytelser til andre personer som ikke har tilknytning til organisasjonen.